Novinky, Reportáže

Na tohle léto nezapomenu!

Po rušném létě, po období letních festivalů, oslnivého slunce i očišťujících bouřek, o mnoho zážitků a jednu Portu bohatší se s vámi teď budu potkávat hlavně uvnitř, v útulných klubech a hospůdkách. Opět se vracím „svítit“ také do domovů seniorů, tyto koncerty nejsou veřejné, a tak je tady neprezentuji, ale v sekci Koncerty najdete vždy aktuální přehled mých autorských vystoupení, na která vás rozhodně zvu: je tam pár „chuťovek“, jako třeba Muzikanti Na tahu v Ostrově u Stříbra nebo vyhlášený Hukvaldský potlach v listopadu. 🪶 Doléhá ke mně, že moje živá vystoupení jsou prý ještě šťavnatější než moje dokřupava vypečené album, tak určitě neváhejte a přijďte ochutnat!

Festival Slunovrat 21.6.2024, foto: Aleš Honus

Moje první plnotučná deska Holka do deště už si lítá po světě. Pokřtili jsme ji spolu s kamarády Karlem Macálkou a kapelou Kolibříkův úlet na začátku srpna dešťovou vodou a možná něco kolem dvou set kousků už je mezi vámi. Mám velkou radost, že se vám album líbí, a věřte, že se mi uvolnily ruce k další práci. Už od jara vznikají nové písničky a taky mám čím dál větší chuť spojovat se s dalšími muzikanty v různých projektech.

Křest alba Holka do deště, Alishi, Viktor „Kolibřík“ Sapák a Karel Macálka, Brno, Café Práh 7.8.2024, foto: Jiří Baisa

Někteří jste mě letos mohli vidět s bluegrassovou kapelou Handl Bluegrass Band, to jsem si nesmírně užila, i když cítím, že to už, anebo prostě pro tento čas, není úplně moje parketa. 🪕 Moje hudební touhy jdou trošku jiným směrem a jsou, řekla bych, více folk-rockové a bluesové. Dvoukytarový projekt s Karlem Macálkou (nyní Rangers-Plavci, dříve AG Flek či Vlasta Redl), kdy Karel svým osobitým způsobem doprovází moje písně a já mám na oplátku možnost zahrát si s ním některé jeho fláky, ten mě baví velmi, protože tam nad rámec našich jednotlivých podání dochází ke zrodu zvláštní, nové energie. 💫 Prostě to funguje a je to, dle mého, velmi autentické a živé.

Alishi a kapela Handl Bluegrass Band při obrovském lijáku v pražských Kolodějích 4.8.2024 ❤️

Během podzimu a zimy bych ráda vypustila do světa taky některé písničky s alespoň nízkonákladovými klipy, protože na více teď opravdu peníze nezbývají. Když zbylo z letních honorářů něco navíc, ihned jsem je investovala do nějakého vybavení, které jsem potřebovala, abych byla více soběstačná ve věci zvuku na malých akcích. 👍

Když je řeč o penězích, chci ještě jednou velice poděkovat dárcům a sponzorům, kteří na jaře přispěli na mé album, díky nim jsem mohla vůbec – jako máma dvou malých dětí – album vydat – a pomohlo mi to neskutečně. Dala jsem o sobě vědět, řekla jsem světu, že jsem tady, a od té doby jsem ujela stovky kilometrů za diváky nejrůznějších akcí a hrála svoji muziku, vyslala jsem do světa příběhy svých písní, zapáleně jsem vám líčila, jak fascinující jsou staré cesty nebo jak obohacující mohou být nové začátky, setkávala jsem se s velmi osobitými reakcemi na mé jednotlivé písně, zjišťovala jsem, jak moc je tohle sdílení důležité, tiskla si s vámi ruce a poznávala vás a vaše zajímavé příběhy, děkuji za tyhle chvíle…✨

Janouškovo Ústí aneb Muzikanti v Cakli v malebném meandru Orlice, 10.8.2024, foto: Mirek Vídeňský

Další pozvánky přišly ze spřátelených festivalů Porty, kdybych neměla na stole tu sošku, asi bych tomu sama stále nevěřila. Zahrála jsem letos na třech festivalech, které jsou partnery Porty, a byly jeden krásnější než druhý: ať už mám na mysli útulné Janouškovo Ústí, přívětivé Újezdské babí léto nebo prosluněné Trampské Pikovice v romanticky malebné krajině Posázaví.

Trampské Pikovice 21.9.2024 objektivem Stani Nodlové, srdcovka

Letní akce včetně těch, které jsem moderovala, byly pro mne oázou, takovým ostrůvkem normálnosti v dnešním světě. Velmi těžko se mi teď zvyká na rutinu, která opět s podzimem přišla. Obzvlášť v srpnu jsem se cítila velmi nabitá a šťastná a nikdy na tohle léto nezapomenu, protože jsem se ve svém životě doposud nejvíc přiblížila své duši a dokonale s ní prolnula. Bylo to jako sen. Ze srdce děkuji všem pořadatelům menších i větších akcí za pozvání a za důvěru a vám, divákům, že jezdíte na festivaly a chodíte na živou muziku! Bez vás by to nešlo. 🙏

Velmi se těším na další setkávání s vámi a děkuji i za všechny osobní reakce, které mi posíláte na mail, moc si jich vážím!

Srdečně vás zdravím a přeji vám krásný podzim 🍂

Alena – Alishi 🎸